Wat heb je aan een vis zonder aquarium? Info over hoe je je aquarium in kan richten!

Om je vis een huis te geven, moet je vooral GEEN vissenkom en tweedehands aquarium aanschaffen. Koop een nieuw aquarium met veel ruimte. Hieronder hoe je je aquarium in kan richten.

Aquarium aanschaffen

Om een aquarium aan te schaffen moet je weer letten op een paar dingen. Koop GEEN tweedehands aquarium. Daar kunnen krassen in zitten. Koop een ruim aquarium. Een middelmaat aquarium kost een paar tientjes. Een groot professioneel aquarium kost algauw een honderdtal. Welke aquarium je kiest, ligt aan jouw smaak. Maar die professionele aquaria laat je aan gevorderde aquariahouders over. Als beginner koop je een beginnersaquarium.

Bodembedekking

Een aquarium lijkt niet compleet zonder bodembedekking. Gebruik daarvoor grind. Wit grind is mooi, maar is niet fijn voor de visjes. Zwart grind is beter op zich maar spiegelt. Grijs-bruin grind is daardoor de beste optie. Bepaal voor jezelf welk kleur grind je gaat gebruiken, of het nou neon is. Was het grind voor je het in de aquarium doet. Gebruik twee kleuren grind. Het voorste deel van je aquarium vul je met 3-4 centimeter grind, de achterste met 6-8 centimeter grind.

Bak vullen

Vul de aquarium met kraanwater. Kraanwater is schadelijk voor de vissen. Gebruik daarvoor waterverbeteraar/ AquaSave. Vul de bak 80-95%. Het ligt eraan wat voor vissen je gaat houden. Wil je tropische vissen, plaats dan een heater. Voor tropische vissen moet de temperatuur ca. 24 graden Celcius zijn en voor koudwatervissen 22 graden Celcius. Plaats ook een thermometer om te kijken bij wat voor temperatuur je aquariumwater is. Is je water te warm? Plaats eventueel ijsblokjes.

Planten.

Nu is het tijd voor planten. Dat hoeft niet perse. Gebruik zuurstofplanten. Gebruik ook makkelijke planten. Haal de planten uit de bakjes en maak de wortels los. Deze zijn giftig voor de vissen. Gebruik een pincet om je plantjes in het grind te plaatsen. Plaats de grote planten achterop en de kleine voorop voor een effect. Plaats groene naast rode planten voor een nog mooier effect. Zet je aquarium niet vol met planten maar ook niet te leeg.

Aquarium schoon houden.

Het aquariumwater moet natuurlijk schoon zijn en blijven. Grof vuil verwijder je met een schepnetje. Plaats een filterpomp zodat je aquariumwater helder blijft. Vervang de filterspons eens per maand. Plaats de filter net onder wateroppervlak. Dat geeft zuurstof. Groene aanslag op je ruit verwijder je met een groen aquarium spons.

Verlichting

Verlichting is belangrijk. Soms zitten de verlichtingen standaard bij je aquarium. Andere moet je een verlichting bij kopen. Let op: Het licht mag maximaal 12 uur per dag aan staan. Gebruik tijdschakelaars om je licht standaard uit te doen.

Decoratie.

Nu is het tijd voor decoratie. Als je geen zuurstofplanten hebt, gebruik nepplanten. Vissen houden van veel schuilruimtes, welke decoraties je gaat gebruiken, ligt aan je smaak.

Water

Voor je de vissen erin gaat doen, is het checken van je water belangrijk. Check pH, CO2, noem maar op. En wacht minstens 2 weken voor je de vissen erin gaat doen.

Vissen uitzoeken

Nu komt het leukste. Helaas kan je niet alle vissen die je wilt kopen. Check na of de vissen gezond zijn. Als je geschikte vissen hebt gekocht, moet je je zak visjes 30 minuten op je aquarium laten drijven. Iedere 10 minuten schep je 1 bekertje aquariumwater in het zakje. Na 30 minuten schep je je visjes voorzichtig uit je zakje in je aquarium. Het overige water in je zak moet absoluut weg. Dus NIET in je aquarium!

Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

Top artikelen